Kategorier
bakverk dessert fika

Amerikansk kladdkaka utan ägg

En variant på kladdkaka med bra chokladtryck. Toppad med marshmallows och varm hemmagjord kolasås. Om man inte är allergisk mot nötter blir det extra gott med saltade jordnötter på.

Kladdkaka utan ägg
Amerikansk kladdkaka utan ägg

Ingredienser:
200 g smör (rumsvarmt)
3 dl muscovadosocker (eller strösocker)
2 tsk vaniljsocker
3 msk vatten
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl minimarshmallows (alternativt klipp stora i små bitar)

Topping efter bakning:
1 dl minimarshmallows
Kolasås
Salta jordnötter (om man tål)

Kolasås
1dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
En nypa vaniljpulver (om man vill)

Gör kakan så här:

  1. Sätt ugnen på 175C
  2. Blanda ihop alla ingredienser till kakan utom marshmallowsarna.
  3. Kör i någon form av hushållsmaskin alt. veva på friskt med träslev.
  4. Blanda i marshmallows
  5. Häll i form
  6. Grädda i ugn ca 20 min (min upplevelse är att utan ägg blir det lätt lite torrt, så ta hellre ut kakan för tidigt än för sent)

Gör kolasåsen så här:

  1. Värm grädde + vanilj i kastrull
  2. Häll sockret i stekpanna
  3. Smält sockret på mellanhög värme tills det är karamellfärgat
  4. Häll på grädden
  5. Veva med trävslev ordentligt så inga sockerklumpar är kvar.
  6. Klart!

Dekorera så här:

  1. Strössla över marshmallows
  2. Ringa på kolasås
  3. Strössla över jordnötter (om alla tål)
  4. Servera!
Summary
recipe image
Recipe Name
Amerikansk kladdkaka utan ägg
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *