Kategorier
bakverk fika recept

Tårtbotten utan ägg

Att göra en egen smarrig jordgubbstårta utan ägg är enklare än man kan tro. Här är ett recept baserat på en äggfri sockerkaka som vi använder när det vankas fest (eller bara är sugna på tårta). Tårtbotten blir saftig och lagom fluffig för en somrig gräddtårta. Istället för ägg till sockerkaksbotten använder man kikärtsspad. Om du inte använt det till bakning tidigare så är det ett väldigt bra substitut till ägg. Kikärtsspadet innehar nämligen liknande egenskaper som ägg och kan användas till att göra allt ifrån äggfria maränger till sockerkaka.

Ingredienser till tårtbotten utan ägg:

1,5 dl kikärtsspad (Brukar behövas 2 paket kikärtor)
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gram smör
1 dl mjölk
Ströbröd till formen

(För att få en helt vegansk tårtbotten byt bara ut smöret och mjölken till växtbaserade alternativ)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175C
  2. Häll kikärtsspad och socker i en bunke
  3. Vispa med elvisp tills blandningen blir vit och lite skummig
    (Vispa inte för länge, det är inte maräng vi gör 😅)
  4. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke för sig
  5. Rör ned dom torra ingredienserna i smeten
  6. Smält smör, blanda med mjölken och vänd ner i smeten
  7. Nu är själva smeten klar. ✌️
  8. Smörj en sockerkaksform och täck kanter och botten med ströbröd
  9. Häll i smeten och in med formen i ugnen
  10. Tårtbotten är klar efter ca 40-45 minuter. Man brukar kunna se att den släpper från sidorna när den är klar. Du kan även göra ett stickprov i kakan. Fastnar det smet på stickan är den inte klar.
  11. När tårtbotten är klar, ta ut ur ugnen och låt svalna väl innan du delar den för din tårta.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tårtbotten utan ägg
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *