En enkel och god klassisk kladdkaka, men här utan ägg för alla äggallergiker. När man gör kladdkaka utan ägg kan det vara lätt att den blir för torr. Därför är det viktigt att hålla koll under gräddningen. Ta hellre ut lite för tidigt än för sent. Jag brukar använda en sticka för att kontrollera att det är lagom kletigt i mitten.
Vill man experimentera lite mer när man bakar en kladdkaka utan ägg så kan man använda sig av andra ingredienser som hjälper till att binda samman kakan, till exempel äppelmos eller chiafrön. Att använda chiafrön ger också en extra hälsoboost till kakan, då de är rika på antioxidanter och fibrer. En annan fördel med att göra en kladdkaka utan ägg är att den oftast blir något lättare och luftigare än en traditionell kladdkaka.
Ingredienser:
100 g smör (smält)
2 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 krm salt
Förslag till topping efter bakning:
Vispad grädde
Bär
Florsocker
Strössel
Äggfri hallonfrosting
Gör kladdkakan utan ägg så här:
- Sätt ugnen på 175C
- Blanda ihop alla torra ingredienser
- Blanda det smälta smöret, mjölken, grädden och sirapen.
- Rör ner bladningen med dom torra ingredienserna.
(Jag brukar använda en elvisp) - Blanda tills smeten blivit helt slät.
- Häll smeten i en smörad form.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
(Ta hellre ut kakan för tidigt än för sent så den inte blir torr.) - Låt svalna innan du börjar dekorera kladdkakan.
2 svar på ”Kladdkaka utan ägg”
Jättegod kladdkaka!
Supergod! Testade och blanda i lite krossad choklad! Super gott!