Kategorier
bakverk fika recept

Tårtbotten utan ägg

Att göra en egen smarrig jordgubbstårta utan ägg är enklare än man kan tro. Här är ett recept baserat på en äggfri sockerkaka som vi använder när det vankas fest (eller bara är sugna på tårta). Tårtbotten blir saftig och lagom fluffig för en somrig gräddtårta. Istället för ägg till sockerkaksbotten använder man kikärtsspad. Om du inte använt det till bakning tidigare så är det ett väldigt bra substitut till ägg. Kikärtsspadet innehar nämligen liknande egenskaper som ägg och kan användas till att göra allt ifrån äggfria maränger till sockerkaka.

Ingredienser till tårtbotten utan ägg:

1,5 dl kikärtsspad (Brukar behövas 2 paket kikärtor)
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gram smör
1 dl mjölk
Ströbröd till formen

(För att få en helt vegansk tårtbotten byt bara ut smöret och mjölken till växtbaserade alternativ)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175C
  2. Häll kikärtsspad och socker i en bunke
  3. Vispa med elvisp tills blandningen blir vit och lite skummig
    (Vispa inte för länge, det är inte maräng vi gör ?)
  4. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke för sig
  5. Rör ned dom torra ingredienserna i smeten
  6. Smält smör, blanda med mjölken och vänd ner i smeten
  7. Nu är själva smeten klar. ✌️
  8. Smörj en sockerkaksform och täck kanter och botten med ströbröd
  9. Häll i smeten och in med formen i ugnen
  10. Tårtbotten är klar efter ca 40-45 minuter. Man brukar kunna se att den släpper från sidorna när den är klar. Du kan även göra ett stickprov i kakan. Fastnar det smet på stickan är den inte klar.
  11. När tårtbotten är klar, ta ut ur ugnen och låt svalna väl innan du delar den för din tårta.

Ge gärna ett betyg! :)
recipe image
Recept
Tårtbotten utan ägg
Författare
Skapat
Förberedelser:
Tillagningstid
Total tid
Betyg
41star1star1star1stargray Based on 20 Review(s)

8 svar på ”Tårtbotten utan ägg”

Barnbarnet är även allergisk mot vete, någon som bytt ut vetemjölet mot majs eller rismjöl? Kan det fungera?

Hej
Riktigt bra recept!
Böt ut kikärtspadet och mjölken mot cocosvatten och smöret mot hjärtligare margarin som ledde till litet hälsosammare resultat!
Sockermängden lite mindre, passar även bättre för dieter av de olika slag.
Prova gärna!

Hej, nybörjare med att baka med kikärtsspad och får ju såååå mycket kikärtor över (som ingen vill äta) så undrar om man bara kan köpa spad? 🙈

Hej, jag köper Aqua faba = kikärtsspad på liten tetra 5dl = 10ägg. Finns bland bakingredienser på tex ica maxi. Mycket bra nen glöm inte att vispa till rejält skum. Även bra till tex pannkakor. Mvh Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.