Maränger är ett bakverk som har ägg som huvudingrediens. Men kan man göra maränger utan ägg? Javisst, det är till och med väldigt enkelt.
Vill man göra det ännu enklare för sig kan man köpa helt vanliga fabriksgjorda maränger i butiken, dom flesta är nämligen helt utan ägg(!). Istället är dom gjorda på socker, skummjölkspulver och diverse stabiliseringsmedel. Inget slår dock egna hemgjorda maränger utan ägg. Dom blir dessutom helt veganska.
När man ska göra maränger utan ägg så har man istället för äggvita kikärtsspad (på internet kallat aquafaba). Kikärtsspad innehåller, likt ägg, protein och stärkelse och delar till viss del äggets egenskaper. Du kan därför använda kikärtsspad som äggersättare i en rad olika recept. Nog om kuriosa, här kommer receptet:
Ingredienser
- 1,5 dl kikärtsspad
- 0,5 tsk citronjuice
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader
- Blanda kikärtsspad, citronjuice och vaniljsocker. Vispa till ett skum. (Du kommer märka det luktar lite ”skumt” ?, men lugn, lukten försvinner vid gräddning)
- Fortsätt vispa och häll ned sockret lite i taget.
- Vispa till en fast maräng
- Spritsa maränger på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda i ugnen på 100C i ca 90 minuter
- Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärmen ca 1-2 timmar.
Tips:
- Färga marängen med karamellfärg. Dela t.ex. upp smeten i två och färga ena med lite röd karamellfärg för rosa maränger
- Förvara marängerna torrt i en tät burk så håller dom sig spröda länge
(Ps. Gör en god hummus på kikärtorna du får över)