En variant på kladdkaka med bra chokladtryck. Toppad med marshmallows och varm hemmagjord kolasås. Om man inte är allergisk mot nötter blir det extra gott med saltade jordnötter på.
Ingredienser:
200 g smör (rumsvarmt)
3 dl muscovadosocker (eller strösocker)
2 tsk vaniljsocker
3 msk vatten
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl minimarshmallows (alternativt klipp stora i små bitar)
Topping efter bakning:
1 dl minimarshmallows
Kolasås
Salta jordnötter (om man tål)
Kolasås
1dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
En nypa vaniljpulver (om man vill)
Gör kakan så här:
- Sätt ugnen på 175C
- Blanda ihop alla ingredienser till kakan utom marshmallowsarna.
- Kör i någon form av hushållsmaskin alt. veva på friskt med träslev.
- Blanda i marshmallows
- Häll i form
- Grädda i ugn ca 20 min (min upplevelse är att utan ägg blir det lätt lite torrt, så ta hellre ut kakan för tidigt än för sent)
Gör kolasåsen så här:
- Värm grädde + vanilj i kastrull
- Häll sockret i stekpanna
- Smält sockret på mellanhög värme tills det är karamellfärgat
- Häll på grädden
- Veva med trävslev ordentligt så inga sockerklumpar är kvar.
- Klart!
Dekorera så här:
- Strössla över marshmallows
- Ringa på kolasås
- Strössla över jordnötter (om alla tål)
- Servera!
Ge gärna ett betyg! :)
Recept
Amerikansk kladdkaka utan ägg
Författare
Utanagg.se
Skapat
Förberedelser:
Tillagningstid
Total tid
Betyg
1 Review(s) Based on
Ett svar på ”Amerikansk kladdkaka utan ägg”
Vi har gjort denna kladdkakan två gånger, och jag kan utan rimligt tvivel säga att 3 msk vätska är alldeles för lite. Men med ungefär tre gånger så mycket vätska blir den bra!