Kategorier
bakverk dessert fika

Amerikansk kladdkaka utan ägg

En variant på kladdkaka med bra chokladtryck. Toppad med marshmallows och varm hemmagjord kolasås. Om man inte är allergisk mot nötter blir det extra gott med saltade jordnötter på.

Kladdkaka utan ägg
Amerikansk kladdkaka utan ägg

Ingredienser:
200 g smör (rumsvarmt)
3 dl muscovadosocker (eller strösocker)
2 tsk vaniljsocker
3 msk vatten
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl minimarshmallows (alternativt klipp stora i små bitar)

Topping efter bakning:
1 dl minimarshmallows
Kolasås
Salta jordnötter (om man tål)

Kolasås
1dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
En nypa vaniljpulver (om man vill)

Gör kakan så här:

  1. Sätt ugnen på 175C
  2. Blanda ihop alla ingredienser till kakan utom marshmallowsarna.
  3. Kör i någon form av hushållsmaskin alt. veva på friskt med träslev.
  4. Blanda i marshmallows
  5. Häll i form
  6. Grädda i ugn ca 20 min (min upplevelse är att utan ägg blir det lätt lite torrt, så ta hellre ut kakan för tidigt än för sent)

Gör kolasåsen så här:

  1. Värm grädde + vanilj i kastrull
  2. Häll sockret i stekpanna
  3. Smält sockret på mellanhög värme tills det är karamellfärgat
  4. Häll på grädden
  5. Veva med trävslev ordentligt så inga sockerklumpar är kvar.
  6. Klart!

Dekorera så här:

  1. Strössla över marshmallows
  2. Ringa på kolasås
  3. Strössla över jordnötter (om alla tål)
  4. Servera!
Ge gärna ett betyg! :)
recipe image
Recept
Amerikansk kladdkaka utan ägg
Författare
Skapat
Förberedelser:
Tillagningstid
Total tid
Betyg
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

Ett svar på ”Amerikansk kladdkaka utan ägg”

Vi har gjort denna kladdkakan två gånger, och jag kan utan rimligt tvivel säga att 3 msk vätska är alldeles för lite. Men med ungefär tre gånger så mycket vätska blir den bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.